Poliisi valvoo liikennettä ja muistuttaa sosiaalisen median riskeistä koulujen alkaessa

Poliisi valvoo liikennettä erityisen tarkasti koulujen läheisyydessä koulujen alkaessa Itä-Uudellamaalla. Lisäksi teemaan liittyen poliisi haluaa varoittaa sosiaaliseen mediaan liittyvistä riskeistä ja kiinnittämään huomiota omaan turvallisuuteen sosiaalisen median alustoilla.

Koulut alkavat – nyt on hyvä hetki tarkastella omaa liikennekäyttäytymistä

Koulut alkavat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella pääsääntöisesti torstaina 11.8.2022. Poliisi on jo etukäteen aloittanut liikenne- ja nopeusvalvonnan koulujen läheisyydessä.

– Koulumatkan turvaaminen kuuluu kaikille, ja eniten tietysti meille, jotka käytämme jotain liikennevälinettä.  Turha kiire pitäisi yrittää karsia pois ja varata aamuliikenteeseen hieman totuttua enemmän aikaa. Koulujen aloitusajankohta on muutenkin hyvä hetki kokonaisvaltaisesti pohtia omaa liikennekäyttäytymistään, kehottaa komisario Kimmo Klemetti.

Käy läpi sosiaalisen median riskejä koululaisen kanssa 

Tuhannet pienet ekaluokkalaiset aloittavat koulun tällä viikolla. Kouluvuoden alkaessa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ja lapsirikostutkinnan poliisit toivottavat kaikille lapsille turvallista kouluvuotta. Samalla poliisi haluaa muistuttaa huoltajille, että yhtä tärkeää kuin liikennesääntöjen kertaaminen ja turvallisen koulureitin kulkeminen opetteleminen, on kerrata lapsen kanssa puhelimen ja erityisesti sosiaalisen median turvallinen käyttö.

–  On hyvä tiedostaa jo kouluelämän alkuvaiheessa, että koulukiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Näistä asioista keskustellaan usein kouluissa luokanopettajan johdolla, mutta keskustelua on hyvä käydä myös kotona koulun alkaessa, toteaa rikoskomisario Asko Sartanen ennalta estävästä toiminnasta.

Huoltajien on hyvä huolehtia siitä, etteivät lapset luo someprofiileja palveluihin, joissa on selkeät ikärajat käytössä.

– Kehottaisin huoltajia myös perehtymään sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimeensa ladata. Joidenkin sovellusten myötä kuka tahansa ympäri maailman voi ottaa lapseen yhteyttä.  Samalla kannattaa harkita mahdollisia estoja netin käyttöön ja tarkkailla, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään asennetaan ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy, Sartanen neuvoo.

Monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritsisi yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta. Alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa.

Kokonaistehtävämäärät edelleen yli kahdessa tuhannessa

Poliisitehtävistä lähes puolet sijoittuu viikonloppuun. Viime viikonloppuna hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä oli yli 700 ja kun niihin lisätään partioiden suorittamat oma-aloitteiset valvonnat, päästään lähes 900 tehtävään. Viikonloppujen tehtävämäärissä painotus on edelleen yövuoroissa.

Kotihälytystehtävissä on havaittavissa lievää laskua jo toista viikkoa, samoin perheväkivaltatehtäviä oli puolet vähemmän kuin edellisellä viikolla. Rattijuopumusten osalta mennään edeltävän viikon lukemissa, mutta painotus vaihtui siten, että törkeitä rattijuopumuksia oli enemmän kuin rattijuopumuksia – yhteismäärä ennallaan noin kolmessakymmenessä. Pahoinpitelyrikoksia tehtiin 82, jossa on lähes kymmenen nousua edelliseen viikkoon.

– Nyt kun erilaiset musiikkifestarit on vietetty, keskitytään alkuviikko lentokentällä UEFA Super Cupin kisaturistien vastaanottamiseen ja aikanaan paluumatkalle saattamiseen. Toivotaan, että tämäkin iso tapahtuma sujuu liikenteen ja valvonta- ja hälytystehtävien osalta yhtä hyvin kuin alueemme eri musiikkitapahtumat, Klemetti toteaa.